Krönika CrossFit

Crossfit – äntligen trendigt med hårdträning

Du kanske sett någon av dem på ditt gym. Galet hoppande, springande, flåsande, ockuperandes halva gymmet med skivstänger, hopprep och kettlebells. Crossfitutövarna. Crossfit är träningstrenden som sprider sig snabbare än något annat inom träningsvärlden just nu. De mest hängivna anhängarna kan närmast liknas vid sektmedlemmar där kost, träning, kläder och utrustning följer ett utstakat och välpaketerat koncept.

Grundidén med Crossfit är att skapa en allsidig fysik hos utövarna. Styrka, uthållighet, kondition, smidighet, balans, kroppkontroll, ja alla tänkbara fysiska egenskaper tränas upp med målet att bli grym på allt men inte bäst på något. Receptet för att nå dit är konstant varierade funktionella övningar utförda under hög intensitet. Vilket egentligen betyder att träningspassen är korta (sällan längre än 30 min) men hårda, aldrig likadana och att övningarna är användbara i verkliga livet.

Träningsformen startade i USA 1995 där upplägget anpassades för att träna upp en allsidig fysik hos poliser, militärer och brandmän. Yrkesgrupper där en allroundfysik och effektiv träning är ett måste för att klara av det krävande yrket. Inspirationen för träningsformen är en salig blandning från de mest extrema sporter som tyngdlyftning, styrkelyft, gymnastik, och konditionsidrott.

Idag finns ca 4000 Crossfitgym runtom i världen. Det första renodlade Crossfitgymmet i Sverige öppnade 2008 i Stockholm och sedan dess har flera större städer fått sina egna gym. I Norrbotten öppnades det första Crossfitgymmet i Kiruna för bara någon månad sedan och det är bara en tidsfråga innan fler slår upp portarna någonstans nära dig.

Är då Crossfit en i raden av nya träningstrender som bara lever tills nästa fräsiga träningsform dyker upp? Jag tror inte det. Det fundamentala med Crossfit är sådant som sedan länge varit grundpelare i många träningsfilosofier (intensitet, kvalité, variation osv). Det Crossfit gjort så bra är att förpacka det på ett attraktivt sätt som tilltalar en bred målgrupp. Att det dessutom visar sig att man via mindre träningsmängd ofta uppnår minst lika bra resultat som vid mer traditionell tidskrävande styrketräning är något som talar för träningsformen i det allt mer tidspressade samhället.

Vi kommer nog se mycket mer av Crossfit eller i alla fall Crossfitinspirerad träning framöver. Något som borgar för det är att Reebook nu storsatsar som sponsor för Crossfit. Jag tror att det handlar om lite av ett nytt tankesätt som kan påverka mycket av träningsvärlden snarare än bara en övergående trend. Vi kommer framöver att se ett större fokus på kvalité framför kvantitet och hårdträning framför lågintensiv träning. Och hårdträning är definitivt inte trendigt, det är alltid aktuellt.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Comments

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Personlig träning i Luleå