Fin löputveckling av CrossFit

Intresset och frågorna kring CrossFit blir vanligare och vanligare och fler och fler blir nyfikna på att testa på den träningsformen. Jag tänkte dela med mig av lite egen erfarenhet av CF i min egen träning. Det är alltså inget som säger att det är något som funkar för alla bara en redogörelse av mina egna erfarenheter.

I oktober 2010 började jag träna någorlunda seriöst inför Stockholm marathon 2011 (som går i slutet av maj). Hade innan dess en rätt stabil grund med mycket skidåkning och löpning kanske två gånger i veckan men inget seriöst löpupplägg.  Men från och med oktober följde jag alltså ett maratonupplägg med tre kvalitetspass/vecka. Som komplement till det åkte jag skidor på vintern och körde funktionell styrketräning kanske två gånger i veckan. Alltså ett hyfsat seriöst och fokuserat löpupplägg på min träning.

I april 2011 ville jag ha en status check på löpformen och gjorde ett maxtest på 10 km på löpband och landade på 37:25 vilket jag var nöjd med. Hade aldrig tidigare varit under 40 minuter på milen. Sprang senare Stockholm marathon på 2:55 vilket jag var sjukt nöjd med.

Efter Sthlm maraton var jag dock löptrött och behövde samtidigt rehabilitera mina hälsenor. Satte i princip löpningen helt åt sidan och sprang bara roliga pass då jag kände för det. (Köpte mig även ett par Fivefingers och sprang några kortare pass med dessa. Vilket så här i efterhand knappast gjorde gott för ömmande hälsenor. Överdriven tålöpning tenderade att pressa hälsenorna och vaderna lite för mycket.)

Träningsupplägget från och med augusti 2011 och framåt fokuserade istället mest på CrossFitpass blandat med sporadiska spinningpass och skidåkning på vintern.I början av 2012 fick jag äntligen ett rehabprogram för mina hälsenor och som en del av rehabträningen började jag försiktigt med att jogga igen i januari 2011. Började med 15 minuterspass så de kan knappt räknas som löpträning, snarare 100% rehabträning. Trappade sakta upp löpningen både vad gäller distans och kvalite. Den konditionsträning jag fick perioden augusti 2011- mars 2012 var alltså från CrossFit och lite skidåkning och spinning. Löpningen var inte alls i fokus och jag hade, snällt sagt, inga höga tankar om min löpform i början av våren 2012.

Rehabträningen flöt ändå på bra och hälsenan kändes ok redan i april 2012 och jag tyckte det var dags för en reality check för löpformen: 10 km max på löpband för att se hur jag stod mig mot förra året (då jag var mitt uppe i maratonträningen). Kände mig i bra form, om än väldigt löpovan, så jag ville ju gärna göra ett försök på att bräcka person bästat ändå (optimistiskt ja, men måste ju testa!). Men var ytters tveksam till löpformen. Gissa om jag blev förvånad då jag persade på 36.50. Alltså en sänkning av mitt pers med 35 sekunder trots i princip ingen löpträning de senaste 9 månaderna.

Min slutsats av det är att den varierade Crossfitträningen verkligen tränat upp min mitt VO2 max på ett grymt sätt. Detta i kombination med ett fåtal lågintensiva och längre pass i form av skidåkning och spinning har upprätthållit konditionen på ett grymt sätt, utan många löpsteg alls och utan föslitning på benen som löpträning nästan oundvikligen bidrar till. Själva löptekniken blir inte avsevärt lidande av några månaders uppehåll så på den punkten var det nog ingen fara att vila så länge från löpningen.

CrossFitträningen har även byggt ett bra träningspsyke tror jag. Man pressas på verje pass att ta ut sig till max och fortsätta jobba trots att kroppen skriker efter vila. Det är en bra egenskap vid löpning. Har även fått bra mjölksyreträning av CrossFitten i och med korta intensiva pass med mycket benfokus (tex thrusters, rodd, knäböj, box jumps i olika kombinationer, vikter, längder). CrossFit inspirerad träning kan alltså vara ett bra alternativ till löpning för att upprätthålla VO2max och uthållighet under skadeperioder, om du är löptrött eller helt enkelt vill göra något annat utan att tappa (kanske istället öka!) i löpförmåga.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Comments

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Personlig träning i Luleå